Nem minden arany, ami fénylik

Ékszer

A karikagyűrű nagyon régóta szimbóluma a férfi és a nő közötti szövetségnek, a körkörös forma kifejezi a soha el nem múlást, jelképezi az örökké tartó szerelmet.

Pont azért, mert ezzel az ékszerrel hosszú távra tervezünk, így olyan darabot keresünk, amit szívesen viselünk.

Ma már a karikagyűrűk teljesen személyre szabhatóak, akár anyagát, akár díszítését illetően.

Vegyük először számba az arany karikagyűrű fajtáit.

Az arany, köszönhetően annak, hogy nem korrodálódik, már az ókortól kezdve ékszerek alapanyaga és fizetőeszköz. A természetben csak elemi állapotban fordul elő, azonban vegyületei előállíthatók. Még a legtöményebb sósavban, kénsavban vagy salétromsavban sem oldódik, emiatt a nemesfémek királyának is nevezik.

Azonban az ékszerkészítéshez, a mindennapi viselésre alkalmas ékszerekhez az aranyat más fémekkel kell ötvözni, ezért az ékszerszakma az állandó és ellenőrizhető minőségért általánosan elfogadott finomsági kategóriákat alakított ki. Az arany ékszerek finomságát a benne található színarany és ötvöző anyag arányában adják meg, a színaranyrészt véve 1000 ezreléknek. Ezüst vagy réz hozzáadásával készítenek ötvözeteket, amelyek így szilárdabbak, kopásállóbbak, megmunkálhatóbbak. A már ötvözött arany esetében, színük alapján négyfélét különböztetünk meg. Palládium vagy nikkel ötvözővel kapjuk a fehér aranyat, vörösréz és ezüst 1:1 arányú elegyével a sárga aranyat, vörösrézzel a vörös aranyat, valamint színezüsttel a zöld aranyat.

Lássuk kicsit bővebben, melyik milyen tulajdonságokkal bír.

Sárga arany

Az arany természetes árnyalatában, s az ékszerekben legáltalánosabban felhasznált színárnyalat. Meleg ragyogása szinte minden öltözékhez jól megy bármilyen bőrszínhez, és bármilyen drágakővel mutatós. Hogy mennyire sárga, függ az aranytartalmától.

Fehér arany

A fehér arany az utóbbi években nagyon népszerű a hűvös fehér külsőnek köszönhetően. A sárga arany ugyanolyan tulajdonságokkal rendelkezik, mint a fehér, csupán más ötvöző anyagokkal van keverve a fehér szín elérése érdekében.

Vörös arany

Ha a sárga aranyat csak rézzel ötvözik, egy rózsaszínes, vöröses árnyalatot kap az arany, ami lágy hatást kölcsönöz a bőrnek.

Zöld arany

Kevésbé ismert, de nagyon elegáns, egy igazi kuriózum a zöld arany.

Finomság alapján lehet 14 karátos (585 ezrelékes), 18 karátos (750 ezrelékes), 22 karátos (916 ezrelék), 24 karátos (1000 ezrelék) aranyból az ékszer.

Feltétlenül szót kell még külön ejtenünk a 10 karátos aranyról (körülbelül 417 ezrelék), mivel ez a finomság már világszerte egyre elfogadottabbá válik az ékszerkészítés területén. Egyrészt azért, mert még viszonylag magas az aranytartalma. Másrészt azért, mert manapság az a szemlélet van terjedőben, hogy egy ékszer értékét elsősorban a színvonalas ötvösmunka határozza meg!

Karikagyűrűinknek manapság már nem feltétlenül kell aranyból készülnie. Több más alternatíva közül választhatunk, ha a pénztárcánk nem elég vastag az arany ékszerek megfizetéséhez.

Az egyik ilyen lehetőség a nemesacél. Rendkívül sokoldalú fém, amely amellett, hogy árban rendkívül kedvező, számos erénnyel büszkélkedhet. Például sav- és vízálló, ráadásul igencsak ellenálló fém, így nagyon közkedvelt ékszer alapanyag. Nagyon erős, ellenálló, nem oxidálódik és nem allergizál, így a fémallergiában szenvedők is hordhatják. A házasulandók többféle nemesacél karikagyűrű közül választhatnak, legyen szó az elegánsabb, letisztultabb formákról vagy a romantikusabb, esetleg klasszikus megjelenésű gyűrűkről. A kiváló minőségű nemesacélból készült gyűrűk egyes darabjai 18 karátos sárga vagy rozé arannyal vannak bevonva, amely még szebbé és egyedibbé teszik őket. Aki nem szereti a fényes felületeket, azok az egyedi fényű szálcsiszolt gyűrűk közül válogathatnak.

Ha hasonlóan strapabíró, de kicsivel könnyebb ékszerre vágytok, válasszátok a titániumot, vagy rövidebb nevén titánt, amely az utóbbi években rendkívüli népszerűségre tett szert az ékszerkészítés világában is. A népszerűség egyik oka, hogy ugyan nagy szilárdságú, ugyanakkor kis sűrűsége miatt a súlya annyira kicsi, hogy azok is szívesen hordják a belőle készült ékszereket, akik amúgy nem szeretnek gyűrűt hordani. Emellett nem allergizál és árban is nagyon kedvező.

Ha valami különlegesre vágynátok, akkor a tungsten karbid vagy más néven volfram karbid anyagból készült gyűrűket keressétek. Hihetetlenül tartós, mindennapos használat mellett is évtizedekig teljesen karcmentes, és még az évek múlásával sem veszíti el a fényét. Kissé sűrűbb, mint a többi ékszer alapanyag, ugyanakkor tízszer keményebb, mint a 18 karátos arany és ötször szilárdabb, mint az acél. Ebből a különleges anyagból megálmodott ékszerek speciális eljárással készülnek. Ennek oka, hogy a gyémánt keménységével vetekedő fémről van szó, amelynek megmunkálása nehezebb mint a többi fémé. Emiatt túlságosan bonyolult formákat nem lehet belőle készíteni, azonban, ha a letisztult, modern dizájnt részesítitek előnyben, akkor a volfram karikagyűrű az egyik legjobb választás lehet a számotokra.

Van azonban egy ennél is modernebb formája a karikagyűrűnek olyan extrémebb pároknak, akik valami újjal, valami egyedivel, nem mindennapival szeretnék megpecsételni és kinyilatkoztatni örökké tartó szerelmüket. Ez nem más, mint a közös tetoválás, amely a párnál a szerelmet vagy házasságot erősíti meg, nem csak gyűrűsujjra készíthető el, valamint nem csak karikagyűrű motívumokat ábrázol.

Csak rajtatok múlik, hogy mit választotok, a lényeg, hogy egyértelműen azt jelképezze számotokra, hogy összetartoztok.

Fotókabin bérlés esküvőre

Kapcsolódó szolgáltatók

Karikagyűrű 2.0

Ékszer, bizsu

Budapest (Budapest megye)

MoreOne Kft

Ékszer, bizsu

Budapest (Budapest megye)

Kézzel készült arany és ezüst többször használható körömékszerek a nagy pillanatokra!

Bojti Ékszer

Ékszer, bizsu

Budapest (Budapest megye)

Kapcsolódó cikkeink

Hogyan válaszd ki a legszebb eljegyzési gyűrűt?

Mindenkinek más a szép, de ahhoz, hogy a leendő menyasszony tökéletesen boldog legyen a nagy kérdés elhangzásakor, érdemes az ő ízlését venni alapul. Az, hogy melyik a legszebb eljegyzési gyűrű, sok dologtól függ.

ÉkszerInspiráció

2014 - 2024. azeskuvo.hu

Top